Föreläsning om Bihälsa 7 oktober

13.11.2021

Ett stort antal Sigtunaortens biodlarförenings medlemmar möttes en mörk kväll i oktober för att med hjälp av den tidigare bihälsokonsulenten Preben Kristiansen förkovra sig i bihälsa. För föreningens medlemmar blev det en föreläsning på drygt tre timmar om våra vanliga bisjukdomar och de aktuella forskningsläget rörande hur vi kan förbättra överlevnadsgraden för våra bin.

Preben lyfte upp precis den metod som praktiserats av föreningen sedan några år för att kartlägga och proaktivt verka mot amerikans yngelröta. Det vill säga arbete med provtagning och spårning av smittan för att begränsa utbredning men även för att kunna vidta åtgärder i tid och i slutända förhindra att vi behöver ta bort samhällen där smittan har fått för starkt fotfäste.

Vidare diskuterades varroa och vilka behandlingsmetoder som ses som de bästa, både ekonomiskt och som ger bäst effekt. För fördjupning kring detta rekommenderades Jordbruksverkets broschyr om bekämpning som finns att ladda ner via deras hemsida. Denna beskriver allt från vilka angreppsmängder som kräver behandling till hur behandling med både myrsyra och oxalsyra skall göras.

Något som besökarna även blev påminda om var delar av bilagstiftningen och att inte glömma bort att anmäla in sina bigårdar, men även att inte glömma bort att avanmäla bigårdar som lagts ned. Allt för att de tillsynspersoner som jobbar med kartläggning vid eventuella utbrott ska ha en så aktuell bild som möjligt över bigårdar inom området.