Medlemsträff Husby 13 maj

15.05.2023

Lördag den 13 maj när våren är som finast och sommaren gör sitt intåg, samlades vi drygt 20 personer för en biträff i vår föreningsbigård intill Husby skola. Vi pratade om resultaten av de yngelrötetest föreningen genomförde hösten 2022 i och betydelsen av att anmäla sin bigårds uppställningsplats till Länsstyrelsen. Vi pratade också om kommande drottningavel och hur de som vill vara med kan anmäla sitt intresse till Kurt Oldeskog.

Innan vi gick ut i bigården för att dyka ner i kuporna fick vi höra om vårt nyaste tillskott till föreningen, den digitala kupan. Det är en smålandskupa med massa inbyggda finesser. Det kan mäta temperatur, i och utanför kupan, känna av vikten på samhället samt mäta luftfuktighet. Sigtunaortens biodlarförening är den förening i Stockholmsdistriktet som fått kupan för att se vilken nytta den kan spela för en förening. Så småningom kommer en app som gör att alla medlemmar kommer kunna se värdena från kupan i realtid.

Väl ute i bigården följde vi upp frågeställningar som hör vårundersökningen till, finns det tillräckligt med foder, när är det dags att sätta på fler lådor och sätta in drönarramen. Hur tar man bort ramar med vinterfoder, hur förebygger jag svärmning, och behöver jag göra avläggare varje år. Bra diskussioner och tips på olika sätt att hantera frågorna delades.